Dags för julklappar – detta gäller i år

Dags för julklappar – detta gäller i år

julklapp

Julen närmar sig och många har börjat med julklappsinköpen. Är du företagare kanske du vill uppmuntra dina anställda med en julgåva. I år har värdet för julgåvor höjts till 500 kronor. Det är även möjligt att köpa en ”coronagåva” för 2000 kronor.

En julgåva till anställda kan vara en fysisk present. Du kan också ge bort ett presentkort, som anställda kan använda för att själv välja ut vad de vill ha, eller skänka pengar till välgörenhet. Gåvan kan numera bestå av nästan vad som helst men det får inte vara en gåva i rena pengar.

Vad får julklappen kosta?

Kostnaden för julklappen är avdragsgill för arbetsgivaren så länge värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. Julklappen måste dock ges till samtliga anställda eller en större grupp av anställda för att reglerna om skattefrihet ska gälla. Även som ensam anställd i eget aktiebolag har man rätt till skattefri julgåva. Har du en enskild firma kan du ge sina anställda en skattefri julklapp men har inte rätt till en skattefri gåva för egen del. Har du enskild firma kan du inte heller göra avdrag för egna personalfester.

I de 500 kronor som en julklapp får kosta behöver inte kostnader för frakt eller administrativa kostnader räknas in. Gåvan är skattepliktig från första kronor om den överstiger 500 kronor. Kom ihåg att du inte får ge en gåva som kan växlas mot pengar. Presentkort är dock okej. Om den anställde i stället för gåva vill att du skänker motsvarande belopp till en ideell verksamhet är detta inte avdragsgillt, varken som lönekostnad eller som gåva. Den anställde kommer då beskattas för detta på samma sätt som för lön. Bestämmer du som företagare att skänka pengar till välgörenhet istället för att ge julklappar behöver dina anställda inte skatte för detta men du får inte göra avdrag för julgåvor.

Vilka kostnader är egentligen avdragsgilla?

Tillfällig skattefrihet för gåvor upp till 2000 kronor

Utöver julgåvan har du som företagare i år återigen möjlighet att ge dina anställda ytterligare en skattefri gåva, i år för 2000 kronor. Du kan kombinera julgåvan med den skattefria gåvan och på så sätt ge bort en present för 2500 kronor skattefritt.

Den här tillfälliga skattefriheten för gåvor gäller för gåvor som lämnas från 1 januari till 31 december 2021. Om gåvans värde överstiger 2000 kronor så beskattas den överstigande delen som lön.

Har du frågor, kontakta oss på Adact.