Så maxar du din pension

Så maxar du din pension

Pensionen är viktig att tänka på, även om den känns långt borta. Hur mycket som sparas varierar, frågan är vilken pensionsavsättning som ger bäst effekt? 

Många svenska företagare saknar ett pensions- och försäkringsskydd. Driver du eget företag har du större ansvar för att hålla koll på hur din ekonomi blir när du nått pensionsålder. Har du som mål att leva på ungefär samma sätt som du gjort när du arbetat räcker det inte med de skatter och avgifter som du betalar in via skattesedeln. Det du bör fundera över är hur du själv ser dig som pensionär. Hur vill du leva då? Faktum är att pensionen bara är en del i hela privatekonomin, där även till exempel amortering av bostadslån och andra sparformer ingår. 

Vad händer om du blir långtidssjukskriven?

En viktig bit är även att fundera över vad som händer om du skulle bli sjuk eller skadad. En bra sjukförsäkring som kompenserar om du får ut mindre lön om du blir långvarigt sjukskriven är bra att ha. Den maximala ersättningen från Försäkringskassan ligger på drygt 31 000 kronor per månad. En god ide är även att ha en premiebefrielse som innebär att du får ditt pensionssparande betalt även om du blir långtidssjukskriven. 

Här är några tips för att maxa pensionen: 

  • Ett första steg är att ta ut rätt lön. På så sätt maximerar du den intjänade pensionen via det allmänna pensionssystemet. Brytpunkten går vid en månadslön på 47 000 kronor. Du förlorar inte på att ta ut mer i lön, men däremot på att ta ut mindre. 
  • Har du inte tjänstepension kan du kompensera det med ett sparande som bör ligga mellan fem och tio procent av din bruttolön. Är du inte säker på vad din årsinkomst kommer att bli kan du vänta till december innan du sätter in pengarna. 
  • Bry dig inte om hur andra gör, utan tänk utifrån dig själv. Hur mycket du bör spara beror bland annat på hur mycket du sparat tidigare år. Har du inte sparat alls måste du göra större avsättningar. 
  • Du bör ha en genomgång av din pension och privatekonomi årligen. Ändra sparandet och inbetalningarna utifrån hur ditt liv ser ut. Tänk på att en bra pensionsplan bör bestå av sparande och försäkringar för både dig och din familj. 
  • Sprid dina risker genom att spara i både pensionssparande, aktier och fonder. Pensionssparande är låst till du fyller 55 år och därefter måste utbetalningarna pågå i minst fem år. Med vanliga fonder och aktier blir det mer flexibelt att göra på annat sätt om din livssituation kräver det. 

Inget avdrag

Tänk på att det privata avdraget för individuellt pensionssparande inte finns kvar. Det är därför bäst att spara skattade pengar i till exempel ett investeringssparkonto. Som företagare får du dra av 35 procent av lönen, dock max tio prisbasbelopp.

Det bästa är att spara löpande under tiden du driver företag. Det kan finns möjlighet att köpa ikapp sparandet senare, men tänk på att varje situation är unik och det är därför viktigt att noggrant utreda vad som är möjligt innan du betalar in till ett pensionssparande.

Har du frågor, kontakta oss på Adact.