Ni har väl inte glömt att ta ut semester?

Ni har väl inte glömt att ta ut semester?

semester

Visste du att enligt semesterlagen ska en arbetstagare ta ut minst 20 betalda semesterdagar under ett semesterår. Har dina anställda tagit ut årets semester än? Annars är det dags.

Semesteråret tar slut den 31 mars så innan dess ska semesterdagarna vara uttagna. De dagar som överstiger 20 går dock bra att spara till kommande är.

Har någon anställd tagit ut ordinarie semester men har kvar semesterdagar som är fem år? Då måste även dessa tas ut i ledighet.

Ledighet och inte pengar

En huvudregel i semesterlagen är att semester ska tas ut i ledighet och inte i pengar. Det är därför det inte går att ta ut färre än 20 dagar ledigt och få resten i pengar. Samma regler gäller sparad semester. Det går inte heller här att ta ut den endast i pengar. Däremot har arbetstagaren rätt att avstå från obetalda semesterdagar.

Hela semesterlagen hittar du här.

Nu är det god tid att du ser över hur dina anställda har det med semetern. Har de dagar kvar, gå igenom tillsammans för att planera för att få ut dagarna i ledighet innan semesteråret är slut.

Riskerar skadestånd

Skulle en arbetsgivare betala ut semesterdagar enbart i pengar utan att se till att arbetstagaren tar ledigt, finns risk att arbetsgivaren får betala skadestånd till arbetstagaren. Är ditt företag knutet till ett kollektivavtal finns risk att skadestånd även ska betalas till aktuell fackförening.

Det finns dock undantag. Det är om en anställd varit frånvarande från arbetet under större delen av semesteråret. Det gäller inte om arbetstagaren varit borta på deltid eller avstått från att ta ut sin ledighet.

Har du frågor angående semester. Kontakta oss på Adact för rådgivning.