Förslag på enklare skatteregler för egenföretagare

Förslag på enklare skatteregler för egenföretagare

skatteregler

Skattereglerna för enskilda verksamheter är för krångliga. Därför utreds förenklingar av reglerna. En av experterna i utredningen är Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR.

– Utredningen har presenterat ett bra grundförslag som bör genomföras, säger han till tidningen Resultat.

Enskilda näringsidkare i Sverige lämnar tillsammans med handelsbolag in 810 000 deklarationer årligen. De förenklingar som är på gång påverkar mest de som driver jord- och skogsbruk och äger fastigheter, men gäller alla som driver verksamheter som inte är aktiebolag. Reglerna kommer dock gynna alla parter.

– I dag hämmas viktigt nyföretagande, blanda annat för unga och nyanlända. Även redovisningskonsulter och andra rådgivare har svårt att ge goda råd, eftersom reglerna är svåra att förstå, kommenterar Hans Peter Larsson till tidningen Resultat.

Fyra förenklingar är värda att nämna lite extra:

  • Avsättning till expansionsfond tas bort. Istället kommer man att få göra en högre avsättning till periodiseringsfond.
  • Negativ räntefördelning föreslås slopas.
  • Ändring av ordningen för resultatberäkningen och företagssparande.
  • Förenklad beräkning av kapitalbeskattad inkomst från näringsverksamheten.

Vissa av förslagen har fått invändningar från Skatteverket, vilket gör att Riksdagen behöver extra kött på benen för att gå vidare.

Två mål

Den pågående utredningen har två mål. Förutom att föreslå förenklingar för enskilda näringsidkare, ett arbete som är klart och där remissvar samlats in, ska utredningen även se över möjligheten att kraftigt förenkla skattereglerna för personer inom gig- och delningsekonomin Detta ska vara klart 1 juli 2021.

Just nu arbetar man med att få till en metod av schablonbeskattning av mindre inkomster. Lyckas uppdraget kan det också bli en ”instegsmodell” för de företagare som sedan kan gå vidare och bilda aktiebolag.