Nu kan arbetsgivare erbjuda gratis laddning

Nu kan arbetsgivare erbjuda gratis laddning

elbilsladdning

Nu kan arbetsgivare erbjuda sina anställda gratis elbilsladdning på jobbet utan att det blir en skatteförmån. Bestämmelsen gäller mellan 1 juli 2023 till 30 juni 2026.

De fordon som ska kunna laddas skattefritt är är personbilar, lätta lastbilar, motorcyklar, mopeder, cyklar och elsparkcyklar. Både rena elbilar och laddhybrider omfattas och det spelar ingen roll om det är den anställdes bil eller om det är en förmånsbil.

Detta gäller vid laddning

För laddningen ska vara skattefri måste elen komma från en laddningspunkt/eluttag som tillhandahålls av arbetsgivaren i anslutning till arbetsplatsen. Det fungerar alltså inte att ladda på en publik laddstation, även om det är arbetsgivaren som betalar för laddningen.

Gäller inte laddning hemma

Har du din arbetsplats i bostaden är laddningen inte skattefri. Detta beror på att syftet med skattefriheten är att underlätta arbetsresor mellan jobb och hem med eldrivna fordon.

Enskilda näringsidkare och personer som är delägare i handelsbolag betraktas inte som anställda, utan som näringsidkare, och omfattas därför inte av skattefriheten.