Minskad andel konkurser – men för tidigare att säga att det vänder

Minskad andel konkurser – men för tidigare att säga att det vänder

Marknaden för svenska företag visar tecken på återhämtning, men det är fortfarande för tidigt att ropa hej. Enligt den senaste konkursstatistiken från UC minskade konkurserna med 10 % under augusti 2024 jämfört med samma period föregående år. Branscher som byggindustri, detaljhandel och motorfordonshandel upplevde en nedgång, medan konkurserna ökade i fastighetsbranschen, partihandel och inom IT- och kommunikationssektorn.

Gabriella Göransson, vd på UC, kommenterar att trots den minskning som syns i statistiken, är framtiden osäker. Marknaden påverkas av många faktorer, bland annat Riksbankens räntesänkningar och osäkerheten i den globala ekonomin. ”Det är väldigt svårt att förutspå marknaden just nu, den kan ta oväntade vändningar”, säger Göransson.

Fastighetssektorn pressad, men hopp om stabilisering

Fastighetsbranschen var den sektor som drabbades hårdast, med mer än en dubblering av konkurser under augusti. Samtidigt är det positivt att se minskningar i byggindustrin och detaljhandeln, där konkurserna minskade med 2 % respektive 26 % jämfört med förra året.

Göransson framhåller också att det finns ljuspunkter i ekonomin. Hon nämner att den svenska turistsektorn har haft en stark sommar tack vare den svaga kronan, vilket lockat rekordmånga turister. Detta kan ge positiva effekter för relaterade branscher. Dessutom kan den svaga kronan i kombination med Riksbankens åtgärder bidra till att stabilisera marknaden på längre sikt.

Osäker framtid trots räntesänkningar

Trots minskningen av konkurser kvarstår flera osäkerhetsfaktorer som påverkar svenska företag. Många företag har fortfarande kvar skatteskulder från pandemin, och även om konsumenternas framtidstro ser ljusare ut, tar det tid innan dessa känslor och Riksbankens räntesänkningar får genomslag i företagens och hushållens ekonomi.

Gabriella Göransson understryker vikten av att noggrant följa utvecklingen under de kommande månaderna. Förhoppningsvis kommer de stabiliserande faktorerna att bidra till en ökad företagsstart och ett stabilare konkursläge i Sverige. Dock är det viktigt att vara medveten om att oförutsägbara faktorer kan påverka marknaden och företagarnas framtid.

För att få mer detaljerad information om konkursutvecklingen på läns- och kommunnivå, samt för olika branscher, kan du besöka UC:s konkursstatistik på deras hemsida.