Teambuilding – hur lyckas jag bäst?

Teambuilding – hur lyckas jag bäst?

teambuilding

Nu är hösten här och många funderar på att arrangera en kickoff för de anställda. Varför inte kombinera utbildning och nöje med teambuilding?

Innan man börjar fundera på övningar och aktiviteter är det viktigt att ha ett syfte. Ska det bara vara en rolig grej för att svetsa samman de anställda eller ska det vara mer utbildande?

När syftet väl är klart gäller det att hitta på aktiviteter. Glöm inte att ta hänsyn till gruppens storlek. Du måste även ha lite koll på personerna i gruppen för att hitta aktiviteter som passar. Faktorer som kan spela in, förutom personliga egenskaper, är ålder, kön och typ av arbetsplats. Sysslar ni med fysisk aktivitet på arbetet är chansen större att fysiska aktiviteter är lämpliga, annars kan en lugnare aktivitet passa bättre. Det viktiga här är att försöka hitta någonting som alla kan vara med på och tycker är roligt.

Tänk på att vissa aktiviteter kan vara svåra att genomföra om arbetsplatsen är stor, men passa bättre på avdelningsnivå.

Följ upp och mät

Har man aktiviteter där man gör uppdrag kan det vara bra att följa upp resultat och kora vinnare. Här är dock det viktigaste att göra något kul ihop och stärka relationerna i gruppen, så förvänta er inte djupgående resultat att analysera. Är du ute efter det är det bättre att forma övningarna på så sätt. Med rätt aktiviteter kan man utvärdera och få en uppfattning om hur gruppen fungerar.

Har man problem inom gruppen kan smarta övningar lyfta problemet för gruppen och även hjälpa till att förstå anledningarna till svårigheterna. Aktiviteten kan ha olika mål, exempelvis att förbättre samarbetet eller bara komma närmare varandra. Det viktigaste är dock att det är roligt och stimulerande, det ger energi.

Tips på aktiviteter

Frågesport

En enkel och billig aktivitet som ändå kan göras rolig. Ett quiz kan anordnas på kontoret. Köp in lite tilltugg och dela in gruppen i lag för att få medarbetarna att samarbeta.

Geocoaching

Geocoahing är en variant av skattjakt där deltagarna får ha GPS som hjälp. Då du kan ordna detta själv är även det en prisvärd aktivitet. Är ni över 50 deltagare blir dock logistiken så pass stor att det är bättre att köpa in tjänsten.

Matlagningskväll

En bra övning om man inte är alltför många. Kan man vara hemma hos någon blir detta också en billig aktivitet. Det kan dock vara en fördel att vara på neutral mark, exempelvis på en restaurang eller göra en aktivitet där mat ingår.

Inlåst

En bra övning för teambuilding då samarbetsförmågan sätts på prov.

Föreläsning

Bara att sitta och lyssna på en föreläsning kan vara mycket bra för gemenskapen. Glöm inte att välja ämne med omsorg så att det berör och stimulerar.

Här finns fler tips på aktiviteter.

Är övningarna för teambuilding avdragsgilla?

Om du gör aktiviteter för teambuilding i samband med en utbildning kan de vara helt eller delvis avdragsgilla.

Stäm av med din kontaktperson på Adact vad som gäller.

Här kan du även läsa mer om hur det fungerar med avdrag för gemensamma aktivieter.