Påverkas du av Brexit?

Påverkas du av Brexit?

Nu har Storbritannien lämnat EU. Här är några saker som småföretagare bör ha koll på angående Brexit.

De mindre företagen är överlag inte lika förberedda som de lite större. Där är också behovet att få hjälp och stöd från myndigheter och andra större.

Trots att utträdet nu är genomfört finns fortfarande tid kvar att förbereda sitt företag. Däremot börjar klockan ticka mot en tid utan handelsavtal mellan Storbritannien och EU. Alla överenskommelser, närmare bestämt runt 600 stycken, ska göras klart till 2020:s slut. Det finns dock möjlighet för Storbritannien att förlänga utträdesperioden till två år, men de vill de i dagsläget inte. Under övergångsperioden kommer Storbritannien omfattas av EU:s regler, men utan att vara involverade i EU:s beslutsfattande.

Det som behöver göras klart är alla regler kring import, export, moms, bokföring och annat som rör handel. Många tror att det blir tufft att få klart allt detta innan nästa årsskifte.

Man talar om en hård Brexit. Det skulle innebära ett utträde utan avtal mellan Storbritannien och EU. Vid en hård Brexit skulle det bli betydligt dyrare med moms och tull. Nedan följer en lista med saker som Skatteverket listat med stor sannolikhet kommer att ändras efter Brexit.

  • De varor som säljs till Storbritannien kommer behöv tullhandling för export, till skillnad från tidigare redovisning inom EU.
  • Importmomsen måste redovisas på momsdeklaration och Tullverket måste ha redovisning av momsen.
  • Alla inköp och all försäljning ska redovisas som utanför EU.
  • Försäljningar till företag i Storbritannien inte längre ska redovisas i periodisk sammanställning.
  • Det kommer inte längre vara möjligt att kontrollera brittiska VAT-nummer.
  • Vid export ska säljaren inte ta ut moms. Dokumentation att varan först ut ur EU behövs.
  • Det går inte längre att ansöka om återbetalning av brittisk moms via Skatteverkets hemsida.

För din och ditt företags del är den en god idé att börja fundera redan nu på hur Brexit kommer att påverka er. Gör en plan och förbered er inför vad som kommer kunna hända efter den 31 december 2020 redan nu.