Med Swish ökar bokföringsslarvet

Med Swish ökar bokföringsslarvet

I somras lanserades Swish för företag. Betaltjänsten är populär bland privatpersoner då den efter aktivering möjliggör överföring mellan konton via mobilnumret. Detta gör det enkelt att exempelvis dela på restaurangnotan. På bara två år har mobilappen idag fyra miljoner användare.

Bokföra Swish-betalningarDe företag som börjat ta betalt via Swish är främst de som inte tar emot kortbetalning. På bara några sekunder kan köparen betala sina varor och säljaren får en notering om inkomna pengar i mobilen. Även köpare får en bekräftelse på att pengar överförts, men detta får inte förväxlas med ett kvitto. Egentligen ska säljaren i detta läge slå in köpet. Skatteverket har dock märkt att detta långt ifrån alltid genomförs. Sommarens kontroller har visat att antalet företag som slarvar med bokföringen ökar.

Sannolikheten är nu stor att den ökade andelen Swishbetalningar kommer tvinga fram nya regler vad gäller kassaregister. Det kan också leda till en ny utmaning för de som arbetar med redovisning.

Kontakta Adact om du har frågor gällande redovisning av betalningar mottagna via Swish.