Jag funderar på franchise, vad ska jag tänka på?

Jag funderar på franchise, vad ska jag tänka på?

Att starta eget företag är en dröm för många. Franchise är en genväg till drömmen. Det finns dock några saker som är viktigt att tänka på när det gäller franchising.

Franchise innebär att någon hyr ut ett framgångsrikt affärskoncept och dess varumärke till andra. Att vara franchisetagare innebär dock vissa krav, som både kan vara genvägar och begränsningar.

Det första man ska tänka på är att det inte finns någon garanti för att nå framgång bara för att konceptet är beprövat. Om verksamheten blir framgångsrik behöver det inte heller ske direkt, utan kan ta tid. Faktum är att det kan ta mellan tre till fem år innan du kan se om satsningen fungerar eller inte.

Tar mycket tid

Det finns en del saker att fundera över innan du bestämmer dig för att starta en franchiseverksamhet. För det första gäller det att vara klar över att en franchisetagare är en entreprenör som behöver driv och ansvarskänsla. Samtidigt måste man vara beredd att kompromissa för att följa konceptets regler.

Tidsmässigt behövs lika mycket tid för att starta en franchiseverksamhet som att starta en annan typ av företag. Det kräver alltså att du som person har ett brinnande intresse för detta.

Mer läsning: 5 skäl till varför du ska starta eget

Kolla upp allt noga

Ett bra sätt att ta reda på hur det koncept du intresserat dig för faktiskt fungerar är att prata med andra franchisetagare. Håller franchisegivaren sina löften och levererar de det som står i avtalen.

Att läsa avtalen nog är en annan viktig punkt. Det är oerhört viktigt att du är införstådd med vilka konsekvenser en påskrift skulle få för dig. En franchisetagare har minst två veckor på sig att läsa igenom avtalen. Se till att ta tillvara på den tiden och ta hjälp utifrån om någonting är oklart.

Har du frågor eller behöver rådgivning, kontakta oss på Adact.

Ta genvägen till eget företag – 8 smarta tips