4 saker att tänka på när du driver företag hemifrån

4 saker att tänka på när du driver företag hemifrån

För småföretagare kan det vara aktuellt att driva företaget hemma i stället för att hyra en lokal. Det finns dock vissa saker som du bör tänka på i detta fall. Här kommer fyra viktiga saker att ta ställning till.

1. Hur är arbetsmiljön?

Att du arbetar hemifrån är inte skäl för att arbetsmiljön är mindre viktig. Se därför till att din arbetsplats är anpassad för de uppgifter du tänker göra.

Det kräver disciplin att arbeta hemifrån. Detta gör att det är bra om du kan skilja på arbete och fritid och då behövs bra förutsättningar för arbetsplatsen. Att ha ett kontor avsatt i bostaden för enbart arbete är därför bra. Det är positivt även åt andra hållet. Lika mycket som du behöver fokusera på att arbeta behöver du ibland fokusera på att vara ledig.

2. Har du försäkring och tillstånd?

Förmodligen räcker inte din hemförsäkring till för att skydda ditt företag. Den täcker nämligen normalt enbart saker du köpt för privat bruk. Det innebär att om du köper en dator eller en telefon genom företaget täcker inte hemförsäkringen om någonting händer med dem. Se därför till att teckna en företagsförsäkring även om du driver företag hemifrån.

Vissa typer av verksamheter har även speciella krav på sig. Finns det krav på din verksamhet gäller det att dessa uppfylls, även om du har arbetsplatsen hemma.

3. Kan jag göra avdrag för kontoret när du driver företag hemifrån?

Har du företag eller enskild firma hemma finns det möjlighet till avdrag. Detta innebär ett schablonavdrag som är ett par 1000 för dig som bor i villa och det dubbla om du har kontoret i en lägenhet som du också bor i.

Det krävs dock att du arbetar minst 800 timmar per år hemifrån för att du ska ha rätt till avdraget.

Tänk på att du inte kan göra avdraget om du har ett aktiebolag.

För att dra av en del i den privata deklarationen krävs att ditt arbetsrum är avskilt från resten av bostaden och att det inte längre kan anses användas som bostad.

Läs mer om vad som gäller beroende på vilken typ av företag du har här.

Mer om olika typer av avdrag hittar du här.

4. Kan jag hyra ut en del av min bostad till mitt företag?

Har du aktiebolag finns en möjlighet att hyra ut en del av bostaden till företaget. De behöver då ta marknadsmässig hyra sett till läge och storlek. Ditt aktiebolag får inte ha några andra lokaler utan måste vara i behov av att hyra lokal.

Läs mer om arbetsrum i bostaden här.