5 skäl till varför du ska starta eget

5 skäl till varför du ska starta eget

Funderar du på att starta eget? Här kommer några anledningar till varför ett eget företag är en bra idé.

1. Du får göra det du verkligen vill

Har arbetet börjat bli slentrian? Är du egentligen inte särskilt intresserad av de du arbetar med? Genom att starta eget företag kan du syssla med det du verkligen är intresserad av. Tänk på att undersöka om det du tänkt starta har möjligheter att faktiskt dra in några pengar också. Finns det intresse för tjänsten eller produkten finns det möjlighet att göra om din hobby till ett lönsamt företag. Att vara egen är en fantastisk möjlighet att få förverkliga sig själv och sina idéer.

2. Du bestämmer själv

Som egenföretagare är du din egen chef. Du kan arbeta med vad du vill, när du vill. Det ger en helt annan frihet än att vara anställd. Tänk på att med frihet kommer också ansvar. Det är du själv som tar ansvar för dina egna beslut fullt ut.

3. Det är varierande

Har du ett eget företag är det många bitar att ansvara för, bland annat att hantera kalkyler, offerter, leverantörer och myndigheter. Det gör arbetet väldigt varierande. Är du en person som inte trivs med ett enformigt arbete är definitivt alternativet att starta något eget att överväga.

4. Du kan ha flera jobb

Att starta eget är också förenat med risker. Tänk om idén inte är så bra som du faktiskt trott? Vågar du inte riskera en regelbunden inkomst kan du faktiskt kombinera din anställning med din egen firma. Även om det kan vara tufft med två arbeten är i alla fall den ekonomiska biten säkrad. När du väl kommit på fötter med den egna verksamheten kan du fundera på om du ska välja att enbart syssla med den. Glöm dock inte att kolla med din arbetsgivare att detta är okej. Till exempel är det många gånger inte okej att bedriva en konkurrerande verksamhet vid sida om. Det är också bättre att vara öppen mot sin arbetsgivare så att inga missförstånd uppstår.

5. Det är lätt att starta företag

De senaste åren har underlättats en hel del för småföretagare, samtidigt som bolagsskatten har sänkts. Staten och EU satsar stora pengar på att hjälpa småföretagare och det finns flera organisationer som arbetar för att stötta entreprenörer. Det finns även en uppsjö av hemsidor där du hittar allting om hur du startar företag. Behöver du mer hjälp på vägen kan du alltid kontakta oss på Adact.

Läs mer:

Sänkt bolagsskatt för företag allt närmare