Fem tips för att starta eget företag

Fem tips för att starta eget företag

starta eget

Under coronapandemin har det varit populärt att starta eget. Vi guidar dig hur du hittar rätt affärsidé och samtidigt undviker de vanligaste misstagen.

Under januari till oktober 2020 ökade antalet nystartade företag med 10,3 procent jämfört med året innan. Funderar du på att starta eget? Tänk på att det finns hjälp att få. Vi på Adact har stor erfarenhet och hjälper dig gärna att komma igång. Här hittar du våra kontaktuppgifter.

Här kommer några saker att tänka på innan du startar eget.

1. Skillnaden på att vara anställd och att ha ett eget företag

Det är en stor skillnad på att driva företag och att vara anställd. När du har ditt egna företag är du ansvarig för att allting går rätt till. Allt från att skatten ska betalas till att kunden är nöjd. Förbered dig därför på rätt sätt, även när det gäller företagets bokföring och ekonomi. Är du osäker kan det vara bra att ta hjälp med ekonomin.

Tänk på att alltid fakturera så snart du kan för att undvika likviditetsproblem.

2. Kom på en bra idé

För att starta företag krävs en idé. En del har en idé sen gammalt medan andra vet att de vill starta företag, men inte vad de vill göra. Det finns två sätt att driva företagare, antingen som konsult där du byter tid mot pengar eller att bygga upp ett företag där du själv är oberoende från företagets operativa verksamhet. Det förstnämnda påminner mer om en anställning med skillnad att du kan styra din tid och dina uppdrag på ett annat sätt. Vill du bygga upp ett företag som ett system kräver det ofta mer i början för att allt ska komma igång och rulla på. Ett exempel på ett sådant företag kan vara en mjukvara eller en app.

3. Skriv en affärsplan

När idén väl är genomtänkt och klar gäller det att skriva en affärsplan. Det finns mallar för detta på nätet. Det som ska finnas med i din affärsplan är: affärsidè, affärsmodell, vision, teamet, finansiering, ekonomi, marknadsanalys och konkurrentanalys.

Affärsplanen blir som en beskrivning över företagets utveckling. Den ska visa på vilka kunder som är målgruppen, vilka marknader som är intressant och hur pengar ska tjänas. Affärsplanen ska förklara för intressenter, så som banken, var du vill komma med ditt företag.

4. Aktiebolag eller enskild firma

Många företagare börjar med enskild firma för att senare gå över till aktiebolag. Idag är inte svårt att starta ett aktiebolag, exempelvis behöver du bara 25 000 kronor i aktiekapital. Det gör att fler och fler väljer aktiebolag när de ska starta eget företag. Den stora fördelen med att välja ett aktiebolag är att du skiljer på din privata och företagets ekonomi och normalt personligen inte blir skylig för företagets skulder.

5. Undvik de vanligaste misstagen

Det är lätt att göra misstag i början. Ett bra sätt är att lära sig av andra för att undvika misstag.

En bra start är att göra en likviditetsbudget. Likviditeten syftar till hur mycket pengar du har i kassan. Många företagare kan få problem för att pengarna tagit slut, trots att företaget gått bra.

Ett annat vanligt misstag är att man som ny företagare vill göra allting själv. Detta kan funka om du arbetar som konsult, men företaget är hundra procent beroende av dig. Vill du att företaget ska växa behöver du oftast ta hjälp med vissa saker. Sist men inte minst, jobba inte ihjäl dig. Företaget är inte allt, försök därför göra så att inte det personliga livet blir lidande.