Detta bör egenföretagare tänka på inför pensionen

Detta bör egenföretagare tänka på inför pensionen

Driver du ett eget företag? Glöm inte pensionen. Som egenföretagare har du själv ansvar för din kommande pension.

För det första gäller det att du tar ut lön. Den lön eller det överskott du får och skattar för ligger till grunden för din allmänna pension. Tjänar du 43 309 kronor i månaden eller mer maximeras inbetalningen till din allmänna pension. Här spelar även skatten in. Din allmänna pension är nämligen beroende av hur mycket du betalt in till Skatteverket via skatter och avgifter per år.

Spara

Utöver den allmänna pensionen är det egna sparandet oerhört viktigt om du vill höja din kommande pension. Som företagare får du inte tjänstepension som de flesta anställda. Spara du 4,5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande motsvara det vad de flesta anställda får inbetalt till sin tjänstepension. Ta chansen att betala in ett högre belopp om du har möjlighet. En pensionsrådgivare kan hjälpa dig beräkna vad du kommer få i pension när tiden är inne. Känns beloppet lågt är det en bra idé att öka sparandet.

Jobba efter pensionen

Som företagare har du möjlighet att driva vidare ditt företag även efter att du uppnått pensionsålder. Detta trots att du börjat ta ut pension. Du får då lägre sociala avgifter och ett större jobbskatteavdrag.

Pensionsmyndigheten tar årligen fram en rapport och vägledning för att hjälpa egenföretagare. I vägledning hittar företagare viktiga saker att tänka på.

Rapporten hittar du här.

Mer läsning: Pension – olika sparande för olika företag