Avdragen du inte får missa

Avdragen du inte får missa

Om du har en enskild firma och arbetar hemifrån finns det en rad avdrag som är bra att hålla kolla på. Här går vi igenom några avdrag.

1. Lokalen

Du kan göra avdrag för den lokal du använder för att utföra ditt arbete. Bor du i villa kan du göra ett schablonavdrag på 2000 kronor per år. Avdraget innefattar värme, vatten och el. Bor du i en lägenhet är schablonavdraget 4000 kronor per år. Du måste dock arbeta minst 800 timmar per i år i din bostad för att få göra avdraget. Jobbar du mindre än detta får du enbart göra avdrag för telefon och så vidare.

2. Mobilen

Har du en privat telefon som du använder även i jobbet kan du göra avdrag på den del av kostanden som rör firman. Skaffar du ett nytt abonnemang och en ny mobil som du bokför i firman kan du dra av kostnaden och privat användning kan beskattas.

3. Datorn

Köper du en dator till verksamheten för mindre än 23 250 kronor kan du dra av den direkt som korttidsinventarium. Är datorn dyrare kan den dras av som ett inventarium. Avdraget gör du då som ett årligt värdeminskningsavdrag.

4. Internet

Du kan beräkna de extra kostnader som uppkommer när du börjar använda ditt befintliga internet även i firman. Avdraget ska sedan göras baserat på den uträkningen. Du kan inte dra av för installationskostnader för fiber.

5. Utrustningen på kontoret

Möbler till ditt hemmakontor, så som skrivbord och så vidare, kan ses som korttidsinventarier vilket gör att du kan göra direktavdrag på dessa.

6. Bil

Använder du din privata bil i tjänsten kan du göra ett avdrag som motsvarar den skattefria milersättningen du får som anställda som kör egen bil i tjänsten. Avdraget är på 18,50 kronor per mil.

7. Representation

Representation måste vara direkt kopplad till verksamheten. Är den det kan du göra avdrag för enklare förtäring till ett värde av 60 kronor. För aktiviteter, exempelvis ett sportevenemang, kan du dra av 180 kronor.

8. Traktamente

Reser du i arbetet kan du få traktamente. Avdraget ska vara förenat med en övernattning och får inte ingå i det du fakturerar kunden. En övernattning och två dagars arbete ger 240 kronor i avdrag. Tänk på att övernattningen måste ske minst fem mil från hemmet.

Har du frågor angående avdrag, kontakta oss på Adact.