8 tips för att hålla igång verksamheten under krisen

8 tips för att hålla igång verksamheten under krisen

Just nu har många företag det tufft och trots flera krispaket från regeringen går många på knäna.

Här kommer några tips vad du kan göra för att hålla igång företaget under krisen. Glöm dock inte att marknadsföra dina åtgärder till kunderna så de vet vad du gör för att undvika smittspridning.

Är du en av dem som lider av krisen? Kanske är det läge att ställa om verksamheten eller i alla fall göra små justeringar för att locka kunder. Här kommer några idéer som du kanske kan använda dig av.

1. Börja med distansförsäljning

Säljer du inte på nätet i vanliga fall är det läge att försöka börja med det nu. Se över möjligheterna att dra igång webbförsäljning och marknadsför sedan möjligheten till dina kunder. Erbjud annars köp via telefon eller e-post.

2. Erbjud hemleverans

Många vågar inte åka till utlämningsställen. Levererar du i hemort kanske du kan lösa det själv. Se annars över möjligheterna hos olika fraktbolag.

3. Sälj presentkort

Sälj presentkort att använda efter krisen. Kanske kan du erbjuda något extra prisvärt, som att presentkortet är värt mer än vad det köps in för eller liknande.

4. Leverera varor utanför

Har du en butik? Erbjud dig att komma ut med varor och att ta betalt utanför via exempelvis Swish.

5. Börja med take out

Har du restaurang? Utveckla konceptet att involvera take out och kanske utkörning till de som önskar. Vid servering på plats, se till att ställa borden med stort mellanrum och marknadsför detta till kunderna så de vet hur du hanterar riktlinjerna för detta. Läs Folkhälsomyndigheternas riktlinjer här.

6. Utveckla kösystemet

Har du kösystem, se till att göra markeringar i golvet så att kunderna står på lagom avstånd. Ett annat alternativ är att börja med nummerlappar. Sätt gärna upp ett plexiglas eller liknande för att skydda anställda i kassan. Se dessutom till att erbjuda besökare och personal handsprit vid flera platser i lokalen.

7. Hjälp till med leveranser

Jobbar du med event eller liknande har du med stor sannolikhet det svårt just nu. Kan du erbjuda dina tjänster till andra företag? Kanske kan du hjälpa andra företag med leveranser ut till kunder.

8. Håll webbutbildning

Håller du utbildningar i vanliga fall? Arrangera webbinarier i stället.

Det finns allmänna råd att ta hänsyn till för verksamheter, bland annat gällande att sätta upp lappar för att folk ska tänka på att hindra smittspridningen.