Viktigt innan årsskiftet

Viktigt innan årsskiftet

Snart är det nytt år. Innan årsskiftet finns det några viktiga saker du bör göra.

  • Lönen – har du tagit ut tillräckligt?

Har du aktiebolag med personal behöver du kontrollera att du tagit ut tillräckligt med lön så att skatten på kommande års utdelningen blir så låg som möjligt. Har du inte tagit ut tillräckligt, se till att ta ut extralön innan årsskiftet.

  • Sammanställ alla löner

Skatteverket och Fora vill veta hur mycket lön du har betalt ut till dig själv och dina anställda. Senast 31 januari ska uppgifterna vara inne för att du ska slippa straffavgift. Det kan vara smart att förbereda detta redan innan du går på ledighet.

  • Se över pensionsinbetalning

Se till att du betalar in rätt summa till pensionen jämfört med hur mycket pengar du tar ut i lön. I aktiebolag får du dra av premier motsvarande 35 procent av din lön i pensionsinbetalningar (max tio basbelopp). Se till att betala in mer premier alternativt ta ut mer i lön om du behöver.

  • Förbered ditt bokslut

Trots att man får välja när på året man vill ha sitt årsbokslut har de flesta aktiebolag kalenderåret som räkenskapsår. Förbered genom sammanställning av löner, pension och annan information till Skatteverket. Ta även ut underlag som skattekontoutdrag, försäkringsbrev, F-skattesedel, kvitton, fakturor, lagerlista och kontoutdrag till din redovisningskonsult och revisor.

  • Julgåva

Många vill ge sina anställda och kunder en julklapp. För att gåvan ska vara avdragsgill och inte leda till förmånsbeskattning för den anställda får den kosta högst 450 kronor inklusive moms. För gåvor till kunder måste det vara en reklam- eller representationsgåva och det får högst vara värd 350 kronor inklusive moms. Mer om gåvor kan du läsa om här.

Har du frågor? Kontakta din kontakt på Adact så snart som möjligt.

Årsskifte