Pension – olika sparande för olika företag
Gemensamma pensionsstiftelser, direkt pension, egen pensionsstiftelse. Eller kanske inget pensionssparande alls? Ta reda på vilket val som är bäst för just dig.
De allra flesta företagare är noga med att sätta av pengar till sina anställdas pensioner. Men när det kommer till den egna pensionen är det knepigare.
Per H Börjesson har gått från att vara aktieamatör till att bli börsexpert. Han har gett ut flera böcker och är sedan 1986 vd för Investment AB Spiltan som satsar på långsiktiga investeringar.
– Många företagare betalar in stora belopp i tjänstepensioner till de anställda och till sig själva men lägger samtidigt lite tid på den egna tjänstepensionen. Eftersom det handlar om så stora belopp som avsätts borde företagarna egentligen tänka om och prioritera frågan högre, säger han.
Starta pensionsstiftelse
Ett av de bästa råden Per H Börjessons far fick, var av sin revisor, och det handlade om att starta en egen pensionsstiftelse. På så sätt har man som företagare full kontroll på kapitalet.
– Kapital avsatt i en egen pensionsstiftelse kan användas exempelvis vid generationsskiften och ägarbyten. Det är inte låst och ett bra sätt att trygga sina pensioner, säger han.
Men en egen pensionsstiftelse kräver en del administration, en styrelse och egen förvaltning så den kräver en långsiktighet och att stora belopp avsätts för att det ska vara lönsamt.
– Ett annat alternativ är att spara i en gemensam pensionsstiftelse där flera företag delar på kostnaderna. Däremot ska man komma ihåg att en gemensam pensionsstiftelse innebär att man inte har fritt inflytande över hur pengarna ska förvaltas, säger Per H Börjesson.
Direktpension
Ytterligare ett alternativ är direktpension. Det innebär att företaget gör pensionsavsättningar i det egna bolaget, men låter bolaget själv förvalta pengarna i en aktie- eller obligationsdepå i företagets namn. Depån är en pant för pensionsutfästelsen företaget gjort till dem som ska få pensionen.
Ett annat bra alternativ är en depåförsäkring hos någon av internetmäklarna. De har inga avgifter för försäkringsskalet och har ett brett fondutbud med många lågprisfonder.
– Traditionella pensionsförsäkringar eller fondförvaltningar via försäkringsbolag är vanliga alternativ men se upp med avgifterna som ibland kan vara höga, säger han.
Det finns också alternativet att inte spara något alls utan i stället öka vinsten och det egna kapitalet i bolaget.
– Det kan vara ett alternativ om bolaget är väldigt stabilt och det inte finns någon risk att det går omkull, säger Per H Börjesson.
Artikeln publiceras i samarbete med tidningen Resultat.
ALTERNATIV FÖR ATT PENSIONSSPARA:
* Strunta i tjänstepensionen och låt företagets kapital växta.
* Satsa på en egen pensionsstiftelse.
* Direktpension.
* Välj en gemensam pensionsstiftelse.
* Traditionell förvaltning i försäkringsbolag.
* Fondförvaltning via försäkringsbolag.
* Depåförsäkring hos internetmäklare.