I dag öppnar hyreshustaxeringen

I dag öppnar hyreshustaxeringen

HyreshustaxeringÄger du en hyresfastighet? I dag öppnar Skatteverkets e-tjänst för hyreshustaxering. Enligt myndigheten är en av de viktigaste sakerna att lämna uppgift om årshyra.

138 000 hyreshus och bostadsföreningar berörs när Skatteverket nu öppnar sin e-tjänst för hyreshustaxeringen. Majoriteten av alla fastighetsägare får en deklarationsblankett och ska deklarera, då Skatteverket i deras fall inte har tillräckliga uppgifter i sitt register för att kunna ta fram ett färdigt förslag till nytt taxeringsvärde.

– Det viktigaste att tänka på som ägare till en hyreshusfastighet är att lämna uppgift om årshyra. Hjälp med att räkna fram sina hyresintäkter finns på Skatteverkets webb, säger Jerker Wesslén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Den som ska deklarera sitt hyreshus eller industrifastighet, och som har digitalt bank-id, kan från och med i dag göra det digitalt hos Skatteverket. Övriga som ska deklarera på papper kommer att få sin deklaration runt 24 till 27 september och 1 november ska fastighetsdeklarationen vara hos Skatteverket. Skatteverket rekommenderar att man deklarerar i e-tjänsten då den säger till om någon information saknas och risken att lämna en ofullständig deklaration minskar.

Taxeringsvärdet, som ska motsvara 75 procent av det genomsnittliga marknadsvärdet för ett hyreshus år 2017, bestäms utifrån uppgifterna i deklarationen. I hyreshustaxeringen ingår bland annat hyreshusenheter för bostäder, lokaler, butiker, hotell, garage och bostadsrättshus. Taxeringsvärdena beräknas öka med i genomsnitt 23 procent.

I år kan fastighetsägare välja ett ombud för enbart fastighetstaxeringen, vilket kan underlätta för fastighetsägarna då ombudet bara har taxeringen som sitt ansvar.

Antal fastigheter som ska deklarera:

  • 138 000 hyreshus
  • 81 000 industrier
  • 1 300 ägarlägenheter
  • 2 000 täkter
  • 5 000 elproduktionsenheter
  • 75 000 specialenheter

Läs mer om fastighetstaxering och få hjälp att räkna fram hyresintäkter: www.skatteverket.se/hyreshus

Denna artikeln publiceras i samarbete med tidningen Resultat.