Är ditt lönesystem redo för arbetsgivardeklaration på individnivå?

Är ditt lönesystem redo för arbetsgivardeklaration på individnivå?

Arbetsgivardeklaration på individnivå är högaktuellt. I oktober ger sig Skatteverket ut på en informationsturné om vad de nya reglerna innebär. 

1 juli i år infördes arbetsgivardeklaration på individnivå för vissa företag, även om merparten av företagarna inte kommer att påverkas förrän 1 januari 2019. De som redan behöver följa de nya reglerna är företag inom restaurang-, tvätteri- eller frisörbranschen, samt byggföretag med SNI-kod 41, beroende på hur många anställda företaget har. Det är nämligen bara företag som har 16 eller fler anställda som påverkas av reglerna från 1 juli i år.

Skatteverket drar nu ut på en turné för att informera om arbetsgivardeklaration på individnivå. Under hösten hålls fyra träffar i Göteborg, Malmö, Umeå och Stockholm. Då går Skatteverket igenom reglerna och det ges möjlighet att ställa frågor. Det kommer också att genomföras webbseminarier för dem som föredrar det.

Se uppgifter löpande

Arbetsgivardeklaration på individnivå innebär att du som arbetsgivare ska redovisa utbetalningar och skatteavdrag per person varje månad. För dig som anställd innebär det att du löpande kan se dina värden på bruttolön, skatt och förmåner direkt hos Skatteverket när du loggar in på Mina sidor.

Förändringen sker i två steg och från och med 1 januari 2019 omfattas alla arbetsgivare i Sverige av de nya reglerna. Redovisningsperioder och deklarationsdatum kommer fortsätta att vara samma som tidigare.

Från Skatteverkets håll uppmanar man också alla företag att se till att lönesystemen är uppdaterade för att kunna hantera arbetsgivardeklaration på individnivå. Det är också bra att se till att lönehanteringsrutinerna passar det nya sättet att redovisa.

Läs mer: Månadsredovisning går som tåget

Läs mer: Skatteverket om arbetsgivardeklaration på individnivå

Läs mer: Då är Skatteverkets informationsträffar

Artikeln publiceras i samarbete med tidningen Resultat.