Prognos för bolåneräntan – Vad väntar hushållen i slutet av 2024?

Prognos för bolåneräntan – Vad väntar hushållen i slutet av 2024?

Bolåneräntan har haft en stadig uppgång de senaste åren, och nu förväntas räntorna fortsätta ligga på höga nivåer fram till slutet av 2024. Enligt prognoser från både Riksbanken och Konjunkturinstitutet kan hushåll förvänta sig en bolåneränta på mellan 3,79 och 4,12 procent, beroende på styrräntans utveckling. Prognosen tar hänsyn till tre månaders bindningstid och den ränterabatt som vanligtvis ges.

Den snabba ränteökningen är en följd av den höga inflationen, som tvingat Riksbanken att höja styrräntan för att bromsa prisökningarna. Under de senaste månaderna har dock marginalen mellan styrräntan och bolåneräntan minskat något, vilket kan vara en lättnad för vissa låntagare. I snitt har denna marginal historiskt legat på 1,71 procentenheter, men under våren 2024 har den varit så låg som 0,79 procentenheter. Detta innebär att bankerna inte höjt bolåneräntan lika mycket som tidigare förväntats.

Hur påverkas du?

För dig som bolåntagare är det viktigt att vara medveten om dessa prognoser, särskilt om du har ett rörligt bolån eller står inför att omförhandla ditt lån. Genom att följa utvecklingen av styrräntan och bolåneräntan kan du planera din ekonomi och vid behov ta ställning till om det är läge att binda räntan eller inte. Prognoserna för slutet av 2024 visar på fortsatt höga räntor, så det kan vara klokt att förbereda sig på en ansträngd bolånesituation under kommande år.

För mer detaljerad information om prognosen, besök Ekonomifakta.