Julklappar till personalen – det här kan du dra av
Kommer tomten med klappar till personalen i år? Vi uppdaterar dig på vad som gäller kring gåvor och julbord.
24 december närmar sig med stormsteg, men innan dess är det mycket som ska hinna fixas. Kanske funderar du på att bjuda personalen på julbord eller julfest? Kanske tänker du köpa julgåvor till personalen eller kunderna? Tänk då på att Skatteverket sätter gränser för din generositet.
Vill du att gåvan ska vara skattefri för dina anställda gäller det att komma ihåg att du inte får ge bort pengar, kontantkort eller presentkort. Alltså inga gåvor som kan bytas till pengar. I så fall räknas inte gåvan som skattefri. (Det är dock helt okej att ge bort presentkort till de anställda – men då är gåvan inte avdragsgill.)
Men inga regler utan undantag. En gåva från arbetsgivaren i form av ett presentkort som ger rätt till rot- eller rutarbete för ett visst angivet belopp kan ses som skattefri gåva enligt ett ställningstagande från Skatteverket.
För att julklappar till personalen ska vara skattefria måste de dessutom ges till alla anställda, eller en större grupp inom personalen. Även styrelseledamöter omfattas av reglerna. Gåvans värde får inte överstiga 450 kronor inklusive moms. I värdet räknas inte arbetsgivarens kostnader för administration och transport av gåvan in. Om julklappen är dyrare än 450 kronor inklusive moms beskattas hela gåvan och sociala avgifter tillkommer.
Att ge julgåvor i form av att pengar skänks till välgörande ändamål blir allt vanligare. Även där finns några saker att hålla ordning på. Om den anställde själv vill att arbetsgivaren hellre skänker pengar till ideell verksamhet än ger en julgåva ska den anställde beskattas för gåvans värde som för lön. I ett sådant fall jämställs nämligen gåvan med kontanter.
Om det däremot är arbetsgivaren som bestämmer att pengar ska skänkas i stället för att personalen får julgåvor uppkommer inte någon skattepliktig gåva för de anställda. Arbetsgivaren får i det fallet inte heller göra avdrag för gåvorna.
När det kommer till julgåvor till kunderna är det också viktigt att vara noga. Är gåvorna för dyra kan de räknas som mutor. Avdrag medges för enklare reklamgåvor av förhållandevis obetydligt värde, om de till exempel har direkt anknytning till företagets verksamhet eller är enklare presentartiklar. Även här gäller att gåvorna ska lämnas till ett större antal personer/kunder för att vara avdragsgilla.
Vad gäller då för julfester och julbord för anställda? Dessa räknas som intern representation och faller under begreppet personalfest. Arbetsgivaren får göra avdrag för julbord enligt samma regler som gäller för andra typer av personalfester och högst två fester per år är det okej att göra avdrag för.
Avdraget för måltider har slopats men skäligt avdrag (högst 60 kronor per person plus moms) för förfriskningar och enklare förtäring medges. För kringkostnader, till exempel lokalhyra och underhållning, medges avdrag med högst 180 kronor per person plus moms.
Artikeln presenteras i samarbete med tidningen Resultat.