Var noga med varubeskrivningen vid transitering

Var noga med varubeskrivningen vid transitering

Transiterar du varor in eller ur Sverige? Var noga med varubeskrivningen. En bristfällig varubeskrivning kan leda till att transporten stoppas, något som kan bli dyrt och tidskrävande.

För att underlätta transport av varor över gränser eller genom områden utan att betala tullar och skatter finns något som kallas transitering. Tullverket upplyser om att alla varor som det är tillåtet att föra in eller ut ur Sverige får transiteras. Det som krävs är att:

  • Varan är anmäld för transitering
  • Du som anmäler varan har ansvaret för att transiteringen genomförs och avslutas på rätt sätt och att lämnade uppgifter är korrekta.
  • De transiterade varorna ska vara oförändrade och visas upp för tullen på den ort, och inom den tid, som avtalats med Tullverket.
  • Förseglingarna får inte brytas och om en färdväg har bestämts måste den följas.

Det finns en del att tänka på för att transiteringen ska fungera smidigt. Tullverket rekommenderar den som transiterar en vara att ha en bra varubeskrivning. På sin webb ger myndigheten exemplet att den som transiterar spindelleder till bilar inte ska skriva bildelar utan vara specifik och uttryckligen skriva ”spindelleder till bilar” i varubeskrivningen.

Varje varupost

Om transiteringen innehåller flera olika varuposter ska en detaljerad varubeskrivning göras för varje varupost. Förutom den ska varje varupost ha en deklaration som innehåller uppgifter om märkning i form av artikelnummer, serienummer, ordernummer, kollinummer och så vidare.

Är varubeskrivningen är bristfällig kan varan stoppas vid gränsen och i stället behöva tullas där i en så kallad direkttullning. Det kan bli både dyrt och tidskrävande.

Artikeln publiceras i samarbete med tidningen Resultat.

Läs mer: Tullverket om vad som krävs för en lyckad transitering