Succé för digital inlämning

Succé för digital inlämning

Inlämningen av årsredovisningen digitalt har fått en succéstart hos Bolagsverket. Intresset från företagarna är stort.

26 mars öppnade Bolagsverket möjligheten att lämna in årsredovisningen digitalt. Det nya sättet att lämna in årsredovisningen gäller aktiebolag som redovisar enligt K2.

Hittills har en bra bit över 200 aktiebolag skickat in årsredovisningen digitalt. Nina Brede, operativ projektägare för digital inlämning av årsredovisningen på Bolagsverket, säger att det är i linje med vad myndigheten hade förväntat sig.

– Vi har fått en bra start med tjänsten. Vi vill så klart att så många som möjligt ska upptäcka och använda sig av den digitala vägen. Nu jobbar vi bland annat med att öka kännedomen och användandet av tjänsten, säger hon.

Läs mer: Enkät: Klarar bokföringsprogrammen kraven?

Först framåt slutet av sommaren, 31 juli, förväntar sig Bolagsverket den riktiga toppen för årsredovisningar. Då ska cirka 300 000 aktiebolag skicka in sin årsredovisning.

– Det ska bli spännande att se hur många av dem som använder sig av digital inlämning och drar nytta av de fördelar som den ger. Digital inlämning av årsredovisningen förenklar för aktiebolagen bland annat genom att de kan lämna in årsredovisningen direkt från sin programvara, säger Nina Brede.

Läs merUppdrag: Möjliggör för alla att lämna in årsredovisningen digitalt

Att intresset för den nya tjänsten är stort märker Bolagsverket. Sidorna om digital inlämning sticker ut i besöksstatistiken för Bolagsverkets webbplats, som en av de mest besökta.

En av sakerna som underlättar för företagarna när de lämnar in årsredovisningen digitalt är att återkopplingen från Bolagsverket blir tydlig. Många företagare ringer, mejlar och faxar till Bolagsverket för att kontrollera att årsredovisningen kommit fram. Med digital inlämning slipper företagaren, och Bolagsverket, det.

– Den styrelseledamot eller vd som skickar in får direkt en kvittens på att Bolagsverket tagit emot årsredovisningen, säger Nina Brede.

Foto: Bolagsverket

Denna artikel publiceras i samarbete med tidningen Resultat.