Att tänka på inför deklarationen

Att tänka på inför deklarationen

hemmakontorNu är det snart dags att deklarera, men vad är det egentligen som är viktigt att tänka på?

Vi går igenom tre punkter du som är delägare i ett fåmansbolag bör se över.

  • Har du lånat ut pengar till ett fåmansbolag där du själv äger andelar har du rätt att ta ut ränta. Räntan måste vara marknadsmässig och tas upp som inkomst av kapital i din deklaration. Glöm inte att räntan sällan är förtryck eller finns med i din e-deklaration så du måste själv fylla i den.
  • Avdraget för representation som avser lunch, middag, supé eller annan förtäring togs bort från och med 1 januari 2017. Utgifter för enklare förtäring kan dock dras av. Gällande momsen finns det utrymme för avdrag för underlag upp till 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle.
  • Har du hyrt ut en del av din bostad till ditt fåmansbolag är det vissa saker du måste ta i beaktande när du deklarerar.
    – Hyresinkomsten är skattepliktig inkomst. Den ska tas upp under punkt 7.3 i din huvudblankett.
    – Det måste dock finnas ett skriftligt hyresavtal för att du ska ha rätt att ta upp inkomsten. Där ska det tydligt framgå vilken del av bostaden som hyrs ut.
    – Hyran måste vara marknadsmässig. Är den inte det ska den överstigande delen tas upp som lön.Är du själv eller närstående anställd i bolaget får du inte göra det vanliga schablonavdraget på 40 000 kronor. I stället för detta avdrag kan avdrag göras för de faktiska merkostnaderna som uppkommer på grund av att en del av bostaden hyra ut. Detta kan vara exempelvis ökade kostnader för el och värme.